Irene Houtsma

Sport en cultuur op de tocht?

Column van GBW raadslid Irene Houtsma:

Na mijn hardlooprondje met de meiden, ging ik er eens goed voor zitten. Mijn eerste column voor de Woudenberger en de Let Op. Waar wil ik het met u over hebben? Inhoudelijk gezien zijn de bezuinigingen op de uitgaven van de gemeente het belangrijkste onderwerp. Het college heeft laten uitzoeken wat een gemeente moet doen volgens de wet, en wat de gemeente Woudenberg extra doet. Wat hier zo jammer aan is, is dat cultuur en sport niet als taken van de gemeente in de wet zijn vastgelegd. Terwijl juist sport en cultuur wonen in Woudenberg zo aantrekkelijk maken en belangrijk zijn voor verbinding in het dorp. Heel strikt gezien zou de burgemeester Sinterklaas niet hoeven te ontvangen op het bordes en zou de wethouder niet het startschot moeten geven van de Wielerronde of de Florijnloop.

Vrijwilligers

Nu is het zo dat bij deze festiviteiten de rol van de gemeente beperkt is. Het meeste werk wordt gedaan door vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen activiteiten. Maar bij sport en cultuur gaat het ook om investeringen in o.a. het Cultuurhuis, de padelbaan, Sportpark de Grift en De Camp. Ook deze voorzieningen komen onder druk te staan als we alleen bezuinigen conform de wet. Gelukkig is het nog niet zo ver en hoop ik als raadslid dat er iets te kiezen valt als er bezuinigd moet worden.

En dat brengt mij bij het tweede punt in deze column. De rol van de gemeenteraad.

Als wij als raad vergaderen is meestal de publieke tribune leeg. Inwoners zijn alleen aanwezig als het gaat om hun directe belang, hun woning, straat, of vereniging. Ik snap dat goed. Voordat ik raadslid wilde worden, was ik ook nog nooit bij een vergadering van de raad geweest. Maar dat betekent wel dat maar een beperkt groepje mensen direct meedenkt en besluit hoe zaken in Woudenberg geregeld worden. Daardoor heb je als raadslid een grote verantwoordelijkheid.

Presidium

Misschien hebben jullie gelezen dat ik de afgelopen week in de gemeenteraad de beslotenheid van het presidium aan de orde heb gesteld. Een deel van de raad wordt eerder geïnformeerd, of krijgt extra informatie met geheimhoudingsplicht. Het gaat weliswaar om maar een beperkt aantal onderwerpen, maar ik begrijp niet waarom dat noodzakelijk is. Om goed als raadslid te kunnen functioneren, en om de gelijkwaardigheid tussen raadsleden te behouden ben ik ervoor om de raad als geheel, goed te informeren, zodat wij ons werk kunnen doen. Komende donderdag wordt deze discussie vervolgd. Wie weet hoort u daar meer van. Ik wens u in ieder geval een fijne week, en hoop dat u kunt genieten van de activiteiten die deze decembermaand weer op de agenda staan!

Irene Houtsma

Fractielid GemeenteBelangen Woudenberg

Levendig dorpscentrum. Column Peter van Schaik

Een levendig dorpscentrum: op zoek naar het vliegwiel – Column van fractievoorzitter Peter van Schaik

Tijdens de commissievergadering van 8 oktober heeft Björn de Jong namens GBW de voortgang van de ontwikkelingen in het dorpscentrum aan de orde gesteld. Of nou ja, het uitblijven van de voortgang moeten we helaas stellen.

Een levendig dorpscentrum

Eind 2021 hebben wij als Gemeenteraad de Visie op Retail vastgesteld. Dit met als belangrijkste reden dat je de ontwikkelingen in ons dorp graag integraal wil aanpakken. Werken aan een toekomstbeeld en om daartoe te komen, rekening te houden met de keuzes in het hier en nu. Wat dus met zich meebrengt dat je in de tussentijd individuele eigenaren en ondernemers beperkingen oplegt in ontwikkelmogelijkheden.

Visie op Retail

Met de Visie op Retail onder de arm is de centrumregisseur nu bijna 3 jaar geleden het dorp ingetrokken. Dit om partijen bij elkaar te krijgen en draagvlak te creëren om uitvoering te geven aan de plannen die benoemd staan in de Visie op Retail. Deze gesprekken hebben ons het inzicht gegeven dat de plannen vanuit de Visie op Retail op weinig tot geen draagvlak kunnen rekenen. Wat betekent dat we wat GBW betreft, ondanks alle goed bedoelde inspanningen,  geen stap verder zijn gekomen richting een levendig en gezellig dorpshart. De Albert Heijn zit na 3 jaar nog steeds op dezelfde plek, plan Kostverloren lijkt verder uit zicht dan ooit, en bij ’t Schilt moet er een flinke zak geld tegenaan worden gegooid om hier iets van beweging in te krijgen. Er is niemand die hier de handschoen lijkt op te pakken.

De vraag die dan ook rijst is: hoe lang moeten we nog vasthouden aan de plannen uit de Visie op Retail? Het gaat dan met name om de ruimtelijke kaders vanuit de Visie. Want als we geen zicht hebben op de daadwerkelijke uitvoering van deze plannen, moeten we dan zo blijven doorgaan?

Uit de beantwoording van de wethouder op onze vragen werd aangegeven dat wat betreft ’t Schilt er nog hoop is dat hier op relatief korte termijn nog wat kan worden ontwikkeld. In de tussentijd betekent dit dus dat er aan ondernemers beperkingen worden opgelegd voor andere ontwikkelingen.

Albert Heijn en Aldi

Wat betreft de Albert Heijn is er een voorwaarde opgesteld. Vanuit de Visie op Retail is deze voorwaarde, dat de Albert Heijn pas mag verhuizen als zeker is dat de Aldi zich in het oude pand zal vestigen. Uiteraard een mooi streven om te voorkomen dat we niet van de regen in de drup vallen. Maar in de praktijk betekent dit, dat we mede hierdoor nu al jaren moeten wachten op een Albert Heijn die met z’n tijd meegaat. Dus hoe lang moeten we nog vasthouden aan deze beperkingen en voorwaarden en wanneer is het tijd om deze los te laten om het o zo gehoopte vliegwiel te kunnen creëren? Het geduld van GBW begint langzaamaan op te raken

Als GBW doen we alles wat in onze macht ligt. Alles om ervoor te zorgen, dat we goede stappen zetten richting dat levendig en gezellige dorpscentrum. Wordt vervolgd.

 

Met vriendelijke groet,

Peter van Schaik

Fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg

september nieuwsbriwef GBW fractie

GBW-nieuwsbrief september 2024 ‘Nieuws uit de raad’

Woudenberg,  september 2024

De fractie van GemeenteBelangen Woudenberg wil iedere maand in contact komen en blijven met de inwoners van Woudenberg. Dit contact willen we bereiken door het delen van actuele en relevante informatie uit de raad van Woudenberg.

In de GBW-september nieuwsbrief: ‘Nieuws uit de raad’ die we iedere maand plaatsen op onze website nemen we jullie mee in de ontwikkelingen en onderwerpen die in de raadscommissie en de gemeenteraad van de gemeente Woudenberg zijn besproken en besloten.

Mocht je willen reageren op deze september nieuwsbrief of op andere (politieke) onderwerpen, mail dan naar: fractie@gemeentebelangenwoudenberg.nl.

De onderwerpen van september 2024 zijn:

Politiek geïnteresseerd?

Vrijkomende agrarische bebouwing

Ontwikkeling zuidelijke dorpsrand

Krediet voor sport en spel

Datalek bij aanbesteding leerlingenvervoer

Padelhal

Als je verder leest vertellen we meer over de besprekingen en beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen. Goed om rekening mee te houden is dat deze uitleg en toelichtingen uit de gemeenteraad van september 2024 zijn opgeschreven vanuit het oogpunt van de fractie van GBW.

 

Politiek geïnteresseerd? (Peter van Schaik)

De fractie van GBW is dringend op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in de lokale politiek en om te onderzoeken of ze het echt leuk vinden om eens te willen meedraaien in een maandelijkse politieke vergadercyclus. Het gaat dan om het bijwonen van 2 fractievergaderingen en de raadscommissie en de raadsvergadering in één maand.

Het is uiteraard niet alleen bijwonen, maar ook meelezen, luisteren, meepraten, meedenken over standpunten die we als fractie gaan innemen in deze vergaderingen.

Op deze wijze ontstaat een goed beeld hoe het fractie- en raadswerk in de praktijk werkt.
Na deze maand kun je eventueel aangeven of je mee wilt blijven doen, of dat het bij een eenmalige kennismaking blijft.

Mocht je het inderdaad leuk vinden om te doen, wie weet wat er dan nog meer voor je in het verschiet ligt.

Heb je belangstelling, stuur dan een mail naar peter@gemeentebelangenwoudenberg.nl

Vrijkomende agrarische bebouwing (Irene Houtsma)

In de gemeenteraad is het beleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing vastgesteld. De GBW-fractie heeft voor dit voorstel gestemd. Het nieuwe beleid is duidelijker voor een boer die wil stoppen, een nieuwe initiatiefnemer en andere belanghebbenden in het buitengebied. Als een boer stopt en zijn stallen sloopt, levert dit ‘sloopmeters’ op. Deze sloopmeters kunnen op dezelfde plek of een andere plek ingezet worden voor nieuwe bouwmogelijkheden. Per saldo krijg je minder nieuwe bouwmogelijkheden terug in vergelijking met hetgeen er gesloopt is. Dit levert kwaliteitsverbetering in het buitengebied op.
Het nieuwe beleid is regionaal, er is uitwisseling mogelijk tussen sloopmeters en bouwmogelijkheden tussen de verschillende gemeenten. Ervaringen op andere plekken met dit beleid is dat dit in een enkel geval gebeurt.
Een motie van het CDA, SGP en de VVD om specifiek te benoemen dat de landbouw versterkt moet worden heeft het niet gehaald. Wij hebben ook tegen gestemd. Wij vinden dat er in het landelijk gebied veel doelen zijn (natuur, landschap, waterberging, energievoorziening) en vinden het niet juist als één specifiek belang benadrukt wordt.

 

Ontwikkeling zuidelijke dorpsrand (Peter van Schaik)

De ontwikkeling van de zuidelijke dorpsrand is aan de orde geweest (grond achter Brandweerkazerne en Laanzicht).
Het is de bedoeling dat de dorpsrand een parkachtige inrichting krijgt. Het voornemen is o.a. om hier ongeveer 50 woningen te bouwen (voor senioren en mensen met een zorgbehoefte). Er is nog een amendement ingediend door het CDA om de mogelijkheid te onderzoeken of er nog 20 starterswoningen kunnen worden toegevoegd. Dit voorstel is unaniem aangenomen.

Wij vinden het jammer dat er maar een beperkt aantal woningen gebouwd gaan worden. Onze oproep om ook de huidige grond van de volkstuintjes (deels) te betrekken bij de woningbouw, vond geen gehoor. Let wel; voor de volkstuintjes hebben we wel gevraagd om een andere vervangende locatie.

In de verdere ontwikkeling van het plan zitten nog wel wat financiële risico’s voor de gemeente. Er is bijvoorbeeld nog geen overeenstemming met de eigenaren van de grond in het westelijke deel. Als GBW-fractie hebben we uiteindelijk wel ingestemd met het voorstel, maar we hebben een winstwaarschuwing afgegeven voor de financiële risico’s die we hebben benoemd. Wordt vervolgd.

 

Krediet voor sport en spel (Peter van Schaik)

GBW vindt sport erg belangrijk. Toch houden we onze twijfels of dit workoutveld een succes gaat worden. Hoe zal het gebruik van het park zich gaan ontwikkelen vragen we ons af?
Als fractie hebben we toch ingestemd met dit voorstel omdat we sport te belangrijk vinden en we zien dit als een kans.

Als GBW hebben we de vraag gesteld waarom het college specifiek kijkt naar de inrichting van het workoutveld voor ouderen en mensen met een beperking. Wij misten de jongeren in het voorstel.
Het college heeft aangegeven dat zij ook het gebruik door jongeren belangrijk vinden. Om onduidelijkheid over de doelgroepen te voorkomen hebben we een amendement ingediend om bij de aanschaf van apparaten, ook aandacht te geven aan de jongeren bij dit workoutveld. Ons amendement is unaniem aangenomen. Er is een krediet beschikbaar gesteld van € 50.000

 

Datalek bij aanbesteding leerlingenvervoer (Peter van Schaik)

Bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer is een fout is gemaakt door de gemeente Amersfoort. Er heeft 7 maanden een Excelbestand openbaar gestaan met gegevens van ruim 100 Woudenbergse leerlingen. Dit mag natuurlijk niet gebeuren.

Na de ontdekking zijn de gegevens verwijderd en hebben alle ouders een excuusbrief ontvangen van de gemeente over het voorval. De gemeente Amersfoort heeft binnen 72 uur, na ontdekking, een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals dit ook voorgeschreven is.

Het viel ons op dat de gemeente Woudenberg pas een melding heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens nadat wij technische vragen hadden gesteld over dit voorval. Dat kon geen toeval zijn. Het college gaf aan dat de oorzaak van het te laat melden de onduidelijkheid was wie nu moet melden, de verwerker van gegevens of de eigenaar van de gegevens of beiden.

Wij hebben nu aandacht gevraagd om bij alle samenwerkingsverbanden van de gemeente te kijken of er goede afspraken zijn gemaakt over de verantwoordelijkheid voor het melden van datalekken. Over een paar maanden maar weer eens aan de bel trekken of dit ook is onderzocht.

Padelhal (Björn de Jong)

Het sporthart van GBW gaat sneller gaat kloppen bij een bezoek aan Tennis- en Padelvereniging ‘t Schilt. Door de populariteit van padel is de vereniging de afgelopen jaren enorm gegroeid in ledenaantal. Het maakt dat de huidige padelbanen niet alle liefhebbers van het spelletje onder kunnen brengen. Er is dan ook een aanvraag ingediend voor een Padelhal met 2 padelbanen. Wat GBW betreft een perfecte oplossing, zo wordt de geluidsoverlast beperkt tot een minimum en kunnen de padellers ook met slecht weer toch het spelletje uitoefenen.

Tijdens de commissievergadering was er nog wel wat te doen over de geluidsoverlast van met name de huidige padelbanen. Een omwonende sprak in, evenals de directeur van de Nederlandse Stichting voor Geluidshinder (NSG). Er werden vraagtekens gezet bij het geluidsonderzoek dat was uitgevoerd. Nu besloten wij alleen over de padelhal en niet over de huidige padelbanen in het voorliggende raadsvoorstel. Echter heeft de RUD nog wel gereageerd op de twijfels die werden geuit en zij gaven aan dat het geluidsonderzoek goed was uitgevoerd. Zo konden we met een gerust hart van harte instemmen met dit voorstel.

 

Voor meer informatie uit de raadsvergadering van maart 2024 kijk op de website van de gemeente Woudenberg: https://gemeentebestuur.woudenberg.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2024/26-september/20:00

 

 

 

 

Levendig dorpscentrum. Column Peter van Schaik

Armoede en onderwijs – Column van fractievoorzitter Peter van Schaik

Wist je dat 1 op de 12 kinderen opgroeit in armoede? Zij hebben minder mogelijkheden dan hun leeftijdsgenoten. Opgroeien in armoede heeft ook invloed op school.

 

Op dit moment loopt er weer een actie over “Ontbijt op school”, maar er is ook een actieweek vanuit het Armoedefonds voor brugklassers in armoede. Eigenlijk te triest voor woorden dat dergelijke acties in deze tijd nodig zijn, maar het is helaas wel de realiteit.

Ik richt me in mijn column nu even op de brugklassers.

Voor het voortgezet onderwijs is er nu een Wet op Gratis Schoolboeken. De ouders worden niet meer lastiggevallen met de dure aanschaf van de boeken. Dat is nu bij de scholen neergelegd. Naast de boeken hebben de leerlingen nog meer nodig. Denk hierbij aan een rugtas, rekenmachine, schriften en een agenda. De actie vanuit het Armoedefonds gaat over de aanschaf van deze middelen. Men wil hiermee minimaal 7000 brugklassers helpen aan schoolspullen. Een prima actie!

 

Daarnaast lijkt het heel normaal te worden dat leerlingen een computer nodig hebben op school. Deze moet dan wel aangeschaft worden door de ouders. De school mag dit niet echt verplichten, maar stuur je je zoon of dochter dan zonder computer naar school? Daar krijg je toch pijn in je buik van? Steeds meer scholen in Nederland integreren digitale leermiddelen zoals laptops in hun onderwijsprogramma, waardoor de fysieke lesboeken minder worden.

Gratis laptops?

Je kunt je dan ook de vraag stellen waarom wel gratis schoolboeken en geen gratis laptops? Dit roept belangrijke vragen op over het beginsel van gratis toegankelijk, publiek gefinancierd onderwijs en kansengelijkheid.

De discussie over de financiering van digitale leermiddelen speelt al jaren. In 2021 bracht een evaluatie van SEO Economisch Onderzoek aan het licht dat laptops inderdaad essentieel zijn voor het onderwijs. Scholen gaven aan dat ze onvoldoende middelen hebben om deze apparaten zelf te bekostigen. Over dit laatste heb ik wel mijn twijfels.

Volgens Follow the Money (platform voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek) hebben basis- en middelbare scholen in totaal 8 miljard euro op de bank. Het basisonderwijs heeft een gemiddeld eigen vermogen van 4,2 miljoen euro.

De stichting Leergeld Nederland bepleit nu om voor de bekostiging van een computer een soortgelijke regeling te treffen die is gekozen voor de boeken. Laten we hopen dat dit snel zijn beslag zal krijgen.

 

De mensen in Woudenberg die moeite hebben met de bekostiging van de schoolspullen kunnen zich natuurlijk ook wenden tot de gemeente (de Kleine Schans) Er zijn minimaregelingen die daarin voorzien. De mensen die boven de 130% van het minimuminkomen zitten, kunnen mogelijk aankloppen bij de stichting Burgerinitiatief Nederland.

 

Schroom niet, maar maak vooral gebruik van de regelingen die er voor je zijn!

 

Met vriendelijke groet,

 

Peter van Schaik

Fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg

Levendig dorpscentrum. Column Peter van Schaik

Zomerreces?

Op 4 juli hebben we de laatste raadsvergadering weer gehad. De eerstvolgende vergadering is het commissie overleg van 11 september. Een periode van “zomerreces” roept het beeld op van vakantie en een lege politieke agenda. Is dat dan niet zo, zult u denken? Ik geef toe, het is voor ons wel rustiger, maar we kunnen ons niet 2 maanden geheel afzijdig houden van de politiek.

Reflectie

In deze periode maken we tijd vrij om terug te blikken op het afgelopen half jaar. Welke onderwerpen zijn langsgekomen? Zijn we tevreden over onze eigen bijdragen daarin, en hoe is het gesteld met de voortgang van aangenomen plannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plannen m.b.t. het Henschotermeer.  Inmiddels is bekend dat er 3 beroepschriften zijn ingediend bij de Raad van State, hetgeen in ieder geval voor vertraging van de plannen gaat zorgen.

 

Binnen de fractie zijn we begonnen met het maken en publiceren van vlogs, omdat wij denken dat een vlog voor het publiek een snellere bron van informatie kan zijn dan een uitgebreide schriftelijke bijdrage.

GBW Vlogs

De eerste vlog, die al gepubliceerd is, ging over het onlangs aangenomen Evenementen-beleid in onze gemeente. GBW heeft in deze vlog vooral aangegeven waar wij anders in de wedstrijd zitten dan het college en de coalitie partijen. De tweede vlog gaat over het raadsvoorstel over de bouw van zonnevelden. Let dus goed op de sociale mediakanalen van GBW en volg ons.

 

Wat komt er na dit zomerreces nog op de politiek af? Het komende half jaar springen er 2 onderwerpen uit. Het 1e onderwerp is de uitkomst van het onderzoek naar de toekomstbestendigheid van ons Cultuurhuis. Wat gaat ons dit brengen? Als GBW blijven wij op het standpunt dat het Cultuurhuis moet blijven en dan vooral in een vorm waar onze inwoners zich thuis kunnen voelen, even gezellig binnen kunnen stappen en een Cultuurhuis met een bron van activiteiten die onze gemeenschapszin bevorderen.

Kerntakendiscussie

Het 2e belangrijke onderwerp is de start van de kerntakendiscussie. Vanaf 2026 ontvangen wij als gemeente veel minder geld vanuit Den Haag. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Denk maar eens aan het eerdergenoemde onderzoek naar het Cultuurhuis. Hoever wilt u financieel gaan? De vraag hierbij is “Wat moeten we als gemeente wél doen, wat niet, of wat moeten we anders doen”? Op 17 september is de eerste (van drie) avonden al met de inwonerswerkgroep. Dit is een groep met maximaal 25 inwoners die willen meedenken. Iets voor u?  Tot 15 augustus kunt u zich nog aanmelden bij de gemeente via een mail aan communicatie@woudenberg.nl

Zo, ik ga nu een kijkje nemen op de zomermarkt in het dorp. Ook altijd leuk en gezellig. Allemaal een fijn zomerreces gewenst!

Peter van Schaik

Fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg.

Kadernota - Column van Peter van Schaik

Kadernota?

Komende week wordt binnen de gemeenteraad de Kadernota 2025-2028 gepresenteerd. Maar wat is dat eigenlijk en waarom is het belangrijk voor ons als inwoners? De Kadernota is een document waarin de gemeente haar beleidsvoornemens en financiële kaders voor de komende jaren vastlegt. Het is als het ware een blauwdruk voor het gemeentelijk beleid en de financiën.

In de Kadernota worden de prioriteiten en doelstellingen van de gemeente vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het verbeteren van de leefbaarheid in wijken, ontwikkelingen sociaal domein, sport, woningbouw, het bevorderen van duurzaamheid of het verhogen van de veiligheid. Door deze doelstellingen concreet te formuleren, krijgen wij als inwoners een goed beeld van wat de gemeente van plan is en waar zij haar focus op legt.

 

Ik zal een paar voorbeelden benoemen die nu in de Kadernota staan opgenomen en waar we dus over in gesprek gaan.

  • De Kadernota geeft een somber beeld voor de begrotingsjaren 2025-2028. Voor alle jaren wordt een tekort voorzien van variërend van €148.000 tot €1.300.000. Dit is zorgwekkend.
  • De subsidie aan de Kleine Schans lijkt verhoogd te moeten worden met ruim €200.000
  • Er staat een uitbreiding op stapel voor de Jan Ligthartschool; kosten ruim €800.000
  • De kosten van het leerlingenvervoer stijgen met €180.000
  • Uitvoeren van een onderzoek naar sporten in Woudenberg (€100.000).
  • Hoe gaan we het overschot van 2,2 miljoen euro op de Oekraïne gelden besteden?
  • Er zijn wensen om de gemeentelijke monumentenlijst actualiseren. Kosten €50.000
  • Een voorstel om af te stappen van het beleid om bij stijging van de WOZ-waarde de OZB tarieven evenredig te verlagen en bij daling WOZ waarde de OZB tarieven evenredig te laten stijgen. Wat gaat ons dat als belastingbetaler kosten?

 

Ook is het zo dat er voor ons als GBW onderwerpen ontbreken. Die onderwerpen gaan we proberen om toe te voegen.

Maar wat is de invloed van onze inwoners op de Kadernota? Het is goed om de nota eens door te nemen. Ik geef het toe, het is een lastige klus om hier kennis van te nemen. Maar je kunt dan wel als inwoner je mening geven en invloed uitoefenen op het beleid. Dit kan bijvoorbeeld door te komen inspreken tijdens de behandeling op 18 juni of deel je vragen en opmerkingen met een politieke partij van jouw voorkeur.

Kortom, de Kadernota is meer dan alleen een technisch document. Het is een belangrijk instrument voor de gemeente én voor de inwoners. Laten we er daarom goed gebruik van maken en zorgen dat ons gemeentelijk beleid en financiën op de juiste koers blijven.

Wilt u de kadernota een inzien? Klik dan op deze link: https://gemeentebestuur.woudenberg.nl/Vergaderingen/Raadscommissie/2024/18-juni/19:30/Kadernota-2025-2028

Mooier en vooral eenvoudiger kan ik het niet maken.

Peter van Schaik

Fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg

Levendig dorpscentrum. Column Peter van Schaik

Tekenen bij het kruisje? Column van Peter van Schaik

Tekenen bij het kruisje of toch per gemeenteraad een eigen afweging maken? Het wordt spannend in de regio…

Afgelopen week was ik aanwezig bij een bijeenkomst van de Regionale Energie Strategie (RES) Amersfoort. Binnen deze regio werken de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg met elkaar samen.

De regio heeft de opdracht om 0,5 TWh aan duurzame energie op te wekken. Het gaat dan om zon op land, zon op dak en wind op land.

De provincie heeft vorig jaar vastgesteld dat de regio onvoldoende vorderingen heeft gemaakt met het realiseren van de toegezegde 0,5 TWh. De provincie heeft daarna een plan opgesteld voor de regio waarin ze de mogelijkheden aangeven om het doel wel te bereiken. Alle 7 gemeenten moeten nu voor de zomer een reactie geven op deze voorzet van de provincie.

Regionaal aanbod

Binnen de regio hebben de wethouders meerdere gesprekken met elkaar gevoerd om te bespreken hoe we als regio op het plan van de provincie gaan reageren. De 7 wethouders hebben nu een regionaal aanbod opgesteld voor de provincie. Het is een plan/voorstel dat op onderdelen afwijkt van het plan van de provincie, maar wel dezelfde energieopbrengst genereert. Dit regionale aanbod is afgelopen woensdag aan ons gepresenteerd. De provincie heeft al aangegeven te kunnen instemmen met dit aanbod.

Zon op land voor Woudenberg

Wat betekent het aanbod voor Woudenberg? Woudenberg heeft aangeboden 10 ha ‘zon op land’ te realiseren. Dat bestaat uit 2 ha langs de A12 en 8 ha agrarische (rest)gronden. Als GBW kunnen we ons vinden in het bod van onze gemeente en de keuze voor zon op land (zonneweiden). En daarmee dus niet voor windmolens.

Wel willen we de zonneweiden goed ingepast zien worden in het landschap met zoveel mogelijk gemengd gebruik.

GBW is er voorstander van dat wanneer een grondeigenaar een verdienmodel ziet in het beschikbaar stellen van 8 ha grond, om hier dan gebruik van te maken. De realisatie van een zonneweide van 8 ha lijkt financieel beter haalbaar dan meerdere kleine zonneweiden.

Samen of helemaal niet

De grootste uitdaging voor het regionale bod is dat het een gezamenlijk bod is. Mocht één van de 7 gemeenteraden tegen dit bod stemmen, dan vervalt het gehele bod. Op dat moment krijgt de provincie de ruimte om “onvrijwillige” projectbesluiten te nemen, die liggen in de lijn van het voorstel die zij aan de gemeenten hebben gedaan. Het gevolg is dan dat er dan meer windmolens geplaatst gaan worden dan in het aanbod van de 7 gemeenten (nu 13/14 windmolens) is opgenomen.

Tekenen bij het kruisje?

Vooral het belang van het gezamenlijke bod gaf woensdagavond emotionele reacties bij een aantal van de aanwezige raadsleden. Dat voelt voor meerdere raadsleden als “tekenen bij het kruisje”, zonder eigen inbreng. Immers de colleges hebben het bod ingediend zonder dat de gemeenteraden zich hierover inhoudelijk konden uitspreken in de raadsvergadering. Het gaat spannend worden in de regio!

 

Peter van Schaik

Fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg

Wil je meer weten over de Regionale Energie Strategie? Kijk dan op de website van de RES: https://www.bureauregioamersfoort.nl/themas/energietransitie/regionale-energie-strategie/de-res

september nieuwsbriwef GBW fractie

GBW-nieuwsbrief april 2024 ‘Nieuws uit de raad’

Woudenberg,  april 2024

De fractie van GemeenteBelangen Woudenberg wil iedere maand in contact komen en blijven met de inwoners van Woudenberg. Dit contact willen we bereiken door het delen van actuele en relevante informatie uit de raad van Woudenberg.

In de GBW-april nieuwsbrief: ‘Nieuws uit de raad’ die we iedere maand plaatsen op onze website nemen we jullie mee in de ontwikkelingen en onderwerpen die in de raadscommissie en de gemeenteraad van de gemeente Woudenberg zijn besproken en besloten.

Mocht je willen reageren op deze april nieuwsbrief of op andere (politieke) onderwerpen, mail dan naar: fractie@gemeentebelangenwoudenberg.nl.

De onderwerpen van april 2024 zijn:

De Olijfboom

Diverse (kleine) bijdragen van Peter van Schaik

Vaccinatiegraad Woudenberg

Asielopvang

Wind- en zonne-energie

Handelingsperspectief Buitengebied

 

Als je verder leest vertellen we meer over de besprekingen en beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen. Goed om rekening mee te houden is dat deze uitleg en toelichtingen uit de gemeenteraad van april 2024 zijn opgeschreven vanuit het oogpunt van de fractie van GBW.

 

Bijdragen van Jaap Westenberg:

 

De Olijfboom

In het debat over de uitbreiding van De Olijfboom ging het over de betekenis daarvan op de verkeersveiligheid en -afwikkeling en voor de buurt. De uitbreiding zelf is akkoord.

Het college wilde volstaan met enkele verkeersmaatregelen. Insprekers betoogden dat een zorgvuldig onderzoek gewenst is, waarbij ook de buurtbewoners betrokken worden.

 

Onze fractie heeft de wethouder stevig aangesproken over het laten uitvoeren van het onderzoek met bijbehorende participatie. De andere partijen zijn daarin ook meegegaan hetgeen uiteindelijk tot toezeggingen van de wethouder heeft geleid, en het vastleggen daarvan in een motie die met ruime meerderheid (m.u.v. de CU en CDA) werd aangenomen.

 

Het onderzoek wordt, voordat de uitbreiding is gerealiseerd, afgerond en gedeeld met de raad. Dit zal naar verwachting na de zomer zijn.

 

Bijdragen van Peter van Schaik:

College: wethouder Boeve – de Kruif is op dit moment met zwangerschapsverlof. De werkzaamheden van wethouder Boeve – de Kruif worden tot september overgenomen door Anne Kuik, voormalig Tweede kamerlid voor het CDA. Zij is afkomstig uit Ermelo.

Vers van de pers is het plotselinge aftreden van wethouder Moniek van de Graaf. Zij stopt wegens privéomstandigheden. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe wethouder. Wij danken Moniek voor haar inzet voor de gemeente Woudenberg. Laten we wel hopen dat de nieuwe wethouder ook een wethouder wordt die binnen onze gemeente woonachtig is.

In de maand april heb ik een aantal relevante rondvragen ingediend bij het college. Het ging om de volgende onderwerpen;

 

Verlichting kerktoren: in februari 2023 hebben wij een vraag gesteld over de verlichting van de kerktoren. Die was op dat moment al een paar maanden buiten werking. We kregen toen de toezegging dat de verlichting “binnen afzienbare tijd weer zou functioneren”. In april 2024 nog geen kerktoren die verlicht is. In april maar opnieuw aan de orde gesteld in een rondvraag. Reactie van het college was dat ze dit waren vergeten. Nu de toezegging dat in april 2024 alles weer gaat functioneren.

 

Laan van Blotenburg 35: deze huurwoning is in april 2023 door een brand flink beschadigd en daardoor niet meer bewoonbaar. In november 2023 een rondvraag ingediend waarom het herstel zolang op zich laat wachten, terwijl de woningnood hoog is. Het bleek een verzekeringskwestie te zijn. Nu weer vragen gesteld waarom de woning nog steeds leeg staat, terwijl de woning wel volledig hersteld is.

 

Antwoord was dat de woning eind april weer verhuurd gaat worden en dat de verbouwing erg lang heeft geduurd. Niet echt een duidelijk antwoord met een verklaring, maar de woning is in ieder geval weer in de verhuur.

 

Ook hebben we schriftelijke vragen ingediend over een aantal onderwerpen. Het ging o.a. om de laadpaaltarieven die binnen onze gemeenten worden gehanteerd en daarnaast over mogelijk te hoge WOZ-waarden in ons dorp.

 

Laadpaaltarieven: Woudenberg is voor het 2e jaar op rij de één na de duurste gemeente binnen de provincie Utrecht. Ik heb daar vragen over gesteld en gevraagd om een verklaring. Het antwoord van het college was best wel duidelijk. Er zijn namelijk gemeenten die zelf een financiële bijdrage vanuit een duurzaamheidsbudget doen aan de eigenaar van de laadpalen (in Woudenberg is dat Groendus) voor de kosten van de laadpalen. Hiermee wordt de KWh prijs gedrukt. Woudenberg geeft dus geen financiële bijdrage.

 

Een ander verschil is dat veel gemeenten in het contract met de aanbieder een vaste KWh- prijs hebben opgenomen. Woudenberg heeft dat niet gedaan en de aanbieder hanteert dan een markconforme prijs.

 

Het huidige contract met de aanbieder loop tot december 2026. In de vergadering van mei gaan we een voorstel doen om tegen die tijd een nieuwe aanbesteding te doen voor een contract die goed past bij de gemeente Woudenberg.

Te hoge WOZ-waarden: Volgens een artikel in de dagbladen zou de gemeente Woudenberg de WOZ-waarden van 54% van onze woningen te hoog hebben ingeschat, terwijl dit in de regio 35% was. Hiervoor hebben we een verklaring gevraagd aan het college.

Het college kwam met afdoende antwoorden. Het lijkt meer een marketing actie van dit bureau (Eerlijke WOZ) De gemeente kon dit ook staven met bewijzen.

Naar aanleiding van de enorme hoeveelheid bezwaren in 2023 is er door de gemeente onderzoek gedaan naar de stelling in de pers. Uit dat onderzoek blijkt dat van alle bezwaren die zijn ingediend door het bureau Eerlijke WOZ, 26% is toegewezen. De 26% van alle ingediende bezwaren ligt ver van de 54% die dit bureau noemt.

Vanuit dat onderzoek herkent de gemeente zich (terecht) niet in de genoemde percentages van het bureau. Natuurlijk blijft 26% nog veel. Binnen de fractie gaan we dit in mei nog verder bespreken of we het hierbij laten of niet.

 

Bijdragen van Björn de Jong: 

Vaccinatiegraad Woudenberg

In het kader van verschillende mediaberichten met betrekking tot uitbraak van o.a. mazelen en kinkhoest in ons land hebben wij vragen gesteld met betrekking tot de vaccinatiegraad in Woudenberg. Dit betreft dan kinkhoest, mazelen, maar ook HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken en hoe zich dit verhoudt tot het landelijke beeld.

 

Door het college werd beaamd dat de vaccinatiegraad in Woudenberg aanzienlijk lager is dan het landelijk gemiddelde en het gemiddelde in de regio Utrecht. Dit geldt dus voor zowel kinkhoest, mazelen als HPV, wat dus zorgt voor gezondheidsrisico’s voor onze inwoners.

 

Op onze vraag welke maatregelen er worden getroffen om de vaccinatiegraad in ons dorp te verhogen wordt vooral gekeken naar de GGDrU. Dit snappen wij, echter vinden wij ook dat onze eigen gemeente hier een belangrijke rol inspeelt.

 

Wij hebben het college dan ook verzocht om hier ook zelf mee aan de slag te gaan, door hierover actief te communiceren en te informeren. Als suggestie hebben wij genoemd of de straatpa’s, die kortgeleden in het leven zijn geroepen hier wellicht een rol in kunnen spelen. Wordt vervolgd.

 

Asielopvang

Zoals waarschijnlijk wel bekend is enige tijd geleden de spreidingswet aangenomen. Voor Woudenberg betekent dit dat we 94 asielzoekers dienen op te vangen. Binnen onze gemeente geldt dat er een werkgroep is opgericht bestaande uit burgemeester en wethouder en de portefeuillehouders van alle fracties. Met deze werkgroep komen we regelmatig bijeen, om met elkaar de keuzes die gemaakt dienen te worden te bespreken. Namens GBW ben ik bij deze gesprekken aanwezig om de standpunten van onze fractie hierin te vertegenwoordigen.

 

Op dit moment geldt dat we begin april een concept bod hebben neergelegd bij de Provincie, waarbij we als gemeente hebben aangegeven ons in te willen zetten om aan de taakstelling te voldoen.

 

De komende periode dient duidelijk te worden op welke manier dit vorm kan worden gegeven binnen onze gemeente. Denk hierbij aan keuzes met betrekking tot de locatie(s), inrichting van onderwijs, uitbesteden aan COA of een andere partij of zelf oppakken als gemeente.

 

Dit alles dient duidelijk te zijn in het uiteindelijke bod dat uiterlijk 1 november 2024 moet worden ingediend. Vervolgens zullen de opvanglocaties gerealiseerd moeten worden in zes maanden vanaf 1 januari 2025. Zodra er meer nieuws te melden is, zal ik jullie dit weer laten weten.

 

Bijdragen van Irene Houtsma:

 

Wind- en zonne-energie

De provincie heeft aan de gemeenten in de Amersfoortse Regio gevraagd gezamenlijk een voorstel te doen voor wind- en zonenergie in de regio. De wethouders van de gemeenten hebben hierover onderhandeld en hier is een bod uitgekomen richting de provincie waarbij in de regio voldoende duurzame energie wordt opgewekt.

 

In totaal gaat het om 0,5 TWh (Terawattuur). In vergelijking met een eerder voorstel voor duurzame energie is het aantal windprojecten in de regio afgenomen. Het windproject wat het meest dichtbij Woudenberg ligt, is langs de Leusderheide bij de A28. Het project met windmolens aan de oostkant van Leusden tegen de gemeentegrens met Woudenberg aan, is afgevallen.

 

Windenergie op grote schaal is in de gemeente Woudenberg niet mogelijk. Het Woudenbergse deel langs de A12 is niet geschikt als gevolg van gasleiding, ecoduct en benzinetankstation. De andere gemeenten waarin de A12 ligt willen geen windenergie langs de A12, waardoor deze locatie is afgevallen.

 

Daarom heeft wethouder Boeve – De Kruif in Woudenberg ingezet op 10 hectare zonne-energie, waarvan 2 langs de A12. De overige 8 hectare moeten in het buitengebied gevonden worden.

 

Als GBW kunnen wij ons hier goed in vinden. Wij vinden het belangrijk dat ook wij duurzame energie opwekken zodat we minder afhankelijk worden van gas uit andere landen. Wij denken dat het mogelijk is zonnevelden goed in te passen in het landschap, door bijvoorbeeld een houtwal rondom de zonnevelden te planten.

 

Ook is dubbelgebruik mogelijk, extensieve begrazing of de combinatie met natuur. Wij willen niet te ingewikkeld doen met allerlei voorwaarden over de maximale omvang van een zonneveld. Ons maakt het niet uit of het een groot zonneveld wordt of meerdere kleine zonnevelden.

 

In de regio werkt het nu zo. Alle gemeenteraden moeten instemmen met het onderhandelingsresultaat van de wethouders (tekenen bij het kruisje). Als een van de gemeenteraden niet instemt met het bod, dan wordt de 0,5 TWh niet gehaald. Dan gaat de provincie zelf de projecten starten. Dan komen ook de windprojecten die eerder zijn afgevallen weer op tafel. Eind juli moeten alle gemeenteraden besloten hebben over dit regionale bod en het aandeel van hun gemeente hierin.

 

 

Handelingsperspectief Buitengebied

De toekomstige ontwikkeling van de regio Amersfoort is vastgelegd in het Ontwikkelbeeld regio Amersfoort. Voor het buitengebied was dit nog niet concreet uitgewerkt. Daarom is in de regio gewerkt aan het Handelingsperspectief Buitengebied.

 

De LTO kan zich niet vinden in dit handelingsperspectief, omdat nog steeds onduidelijk is hoe het landelijk beleid met betrekking tot stikstof door gaat werken. Voor boeren is er nog geen duidelijk beeld.

 

Ook wethouder Molenaar gaf aan dat hierdoor in het handelingsperspectief minder keuzes gemaakt konden worden dan gewenst.

 

Als GBW vonden we dit handelingsperspectief te vaag en te weinig meerwaarde bieden. Een voorbeeld is dat voor alle wensen in het buitengebied veel extra ruimte nodig is. Denk dan bijvoorbeeld aan natuurontwikkeling, waterberging, recreatie en verstedelijking. Onduidelijk is waar deze ruimte gevonden moet worden.

 

Ook was onduidelijk hoe al deze wensen gefinancierd gaan worden. Daarom waren we tegen vaststellen van dit handelingsperspectief, net zoals de CU en de VVD. De meerderheid in de raad was helaas wel voor, zodat dit beleid nu wel is vastgesteld.

Voor meer informatie uit de raadsvergadering van maart 2024 kijk op de website van de gemeente Woudenberg: https://gemeentebestuur.woudenberg.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2024/25-april/20:00

 

 

 

 

Henschotermeer is klaar voor de toekomst

‘Henschotermeer klaar voor de toekomst’, Fractie GBW blij met resultaat van jaren ‘touwtrekken.

Donderdag 21 maart 2024 was een belangrijke dag voor de toekomst van het Henschotermeer. Tijdens de eerder gehouden commissievergadering, maar zeker ook tijdens de raadsvergadering, bleek hoeveel mensen zich bekommeren om dit uniek stukje Woudenberg. En terecht. Zoals we hebben aangegeven tijdens de commissievergadering hechten wij als GBW-fractie veel waarde aan een betrouwbare overheid. Dit betekent dat we alle door het college voorgestelde ontwikkelingen hebben getoetst aan de gemaakte afspraken met de exploitant. Deze zijn eerder duidelijk vastgelegd in het Ontwikkelkader.

Deze toetsing hebben we met onze fractie uitvoerig gedaan en kwamen na afloop tot de conclusie dat alleen de aangevraagde vierkante meters afweken van wat beschreven staat in het Ontwikkelkader. Namelijk 1500 m² exclusief beheerderswoning en kantoor in plaats van 1060 m².

Belangrijke argumenten

Binnen de fractie hebben we hier uitvoerig over gesproken. We tot de conclusie gekomen dat we akkoord konden gaan met de extra aangevraagde vierkante meters. Belangrijkste argumenten hiervoor zijn dat we voor een duurzame exploitatie de toegevoegde waarde zien van het uitbreiden van de strandhoreca, het toevoegen van het restaurant en de beheerderswoning. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een expositieruimte en de daarbij behorende vierkante meters. Door deze ruimte te bieden heeft de exploitant voldoende mogelijkheden om nu en in de toekomst het Henschotermeer duurzaam te exploiteren, waardoor het risico op verloedering van het gebied en de noodzaak van overheidssteun wordt beperkt.

Dan hebben wij, naast andere fracties, ook kritisch gekeken naar de ingetekende bouwvlakken voor de verschillende gebouwen. Tijdens de commissievergadering hebben we aangegeven ons niet te kunnen vinden in het huidig ingetekende bouwvlak ten behoeve van de expositieruimte. Deze staat namelijk deels op het strand ingetekend. Wat GBW betreft een onwenselijke situatie, waardoor we een amendement hebben ingediend om dit bouwvlak hierop aan te passen.

Dit amendement is door alle fracties, behalve die van de PvdA – GroenLinks, ondertekend. Daarnaast hebben we tijdens de raadsvergadering zelf nog een amendement opgesteld met als doel om het ‘hoogteaccent’ bij de expositieruimte alleen te kunnen gebruiken voor een uitkijktoren en niet voor andere doeleinden. Ook dit amendement werd door alle fracties, behalve die van de PvdA – GroenLinks, ondertekend.

Moties en amendementen

Daarnaast waren er ook door andere fracties de nodige moties en amendementen ingediend. Een amendement van het CDA met betrekking tot het inperken van vergunningsvrij bouwen konden wij van harte steunen, en deze hebben we dan ook mede ingediend. Hetzelfde geldt voor een amendement van de SGP om het bouwvlak ten behoeve van de horeca het hele jaar in te perken, zodat deze minder dicht bij het strand kan worden gebouwd. De fractie van de PvdA-GroenLinks had ook niet stilgezeten en kwam met maar liefst 3 moties en 1 amendement.

Alle drie de moties hebben we gesteund, namelijk een motie waarin opgeroepen werd om te onderzoeken hoe de toegangsweg richting het Henschotermeer op een verkeersveilige manier kan worden ingericht. Daarnaast nog een motie waarbij werd opgeroepen om ervoor te zorgen dat gezinnen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum financieel worden ondersteund om gebruik te kunnen blijven maken van het Henschotermeer.

Ook was er een motie waarin werd opgeroepen om de exploitant op te roepen om op het gebied van duurzaam bouwen het maximaal mogelijke te doen. Dit onderstrepen we dan ook, met de kanttekening dat hier niet op getoetst wordt. Een amendement van de PvdA-GroenLinks om de uitkijktoren onmogelijk te maken door het hoogteaccent bij de expositieruimte te schrappen kreeg onze steun niet. Wij zien de toegevoegde waarde van een dergelijk element en willen de uitkijktoren dan ook mogelijk maken.

Ons Henschotermeer is klaar voor de toekomst

Al met al kunnen we zeggen dat bestemmingsplan Henschotermeer, vele jaren lang, veel voeten in de aarde heeft gehad. Met onze fractie hebben we getracht om het plan te beoordelen aan de hand van de gemaakte afspraken die zijn gemaakt met de exploitant. Hierbij hebben we het bestemmingsplan kritisch beoordeeld en hebben we waar nodig enkele aanscherpingen ingebracht. Wij zijn blij dat een exploitant is opgestaan die zich hard wil maken, en de zorg oppakt voor ons mooie Henschotermeer. Wij en vele Woudenbergers kijken dan ook uit naar het moment dat we kunnen genieten van een hapje en drankje met vrienden en familie. Dit allemaal nadat we lekker hebben liggen zonnebaden en nog even hebben genoten van het mooie uitzicht over het gebied vanaf de uitkijktoren.

 

GBW-Café in de Barom te Woudenberg

Eerste GBW-Café succesvol!

Op 16 maart organiseerde GBW haar eerste GBW-Café in Proathuus Barom op het Poortplein. Doelstelling van de fractie van GBW: in contact komen en blijven met onze inwoners over alles wat er speelt in onze gemeente. Omdat het de eerste editie was, was vooraf niet goed in te schatten hoeveel Woudenbergers naar de bijeenkomst zouden komen. De fractie werd hierin positief verrast. In totaal hebben tussen de 15 en 20 ‘niet GBW’ leden het GBW-café bezocht. Bezoekers die allemaal enthousiast waren over het genomen initiatief van GemeenteBelangen Woudenberg.

 

Een scala aan verschillende onderwerpen zijn met de raadsleden van GBW besproken. Uiteraard kwam het Henschotermeer aan bod. Maar ook de Woudenbergse vlag, het cultuurhuis, woningbouw in Woudenberg, ons dorpscentrum, de brandweer en de uitbreiding van de biogascentrale waren onderwerpen van gesprek. Daarnaast waren er enige gerichte vragen die gingen over bestemmingsplannen die actueel zijn in ons dorp.

 

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GBW: “ik ben echt enthousiast over de opkomst en de onderwerpen die zijn besproken tijdens ons eerste GBW-café. Stuk voor stuk betrokken inwoners van Woudenberg die ons hebben gevoed met informatie waarmee we in de fractie en de gemeenteraad verder kunnen. Daarnaast was het ook gewoon gezellig en ontspannen. Ons eerste GBW-café gaat zeker een vervolg krijgen. Hou onze socials maar goed in de gaten”.