Stem 100% lokaal op 14, 15 en 16 maart
‘Waarom is een stem op de lokale politieke partij als GBW belangrijk? Redenen zijn er genoeg. Ik verwacht dat niet iedereen gelijk GBW gaat stemmen, maar lees, om wel overtuigd te worden, dan het onderzoek van EenVandaag naar het stemgedrag bij verkiezingen voor de gemeenteraad’.
Deze week publiceerde EenVandaag een onderzoek over gemeenteraadsverkiezingen. In totaal zegt ongeveer 47% van de kiezers op een echte lokale partij te stemmen. Ze stemmen dus niet op een landelijke partij. In vergelijking met de verkiezingen vanaf 2010 neemt dit aantal alleen maar toe.
Het onderzoek geeft aan dat raadsleden van de fracties van landelijke partijen geneigd zijn de richtlijnen en standpunten van hun partij uit te dragen en op te volgen.
Een plaatselijke afdeling van een landelijke partij met een ‘echte’ ideologie kan nooit in de eerste plaats ‘alle’ inwoners van een gemeente vertegenwoordigen. Hoe goed ze hun best ook doen. Inwoners zijn een mengelmoes (optelsom) van allerlei levensbeschouwingen en meningen.
Bedenk ook dat vrijwel alle punten op de gemeenteraadsagenda niets te maken hebben met ideologie, levensbeschouwing of religie. Een gemeenteraad heeft de focus meer gericht op praktische zaken. De burgers willen graag zelf meedenken en meebeslissen over zaken die ze direct raken! Een echte lokale partij past in dat denkpatroon.
Een andere duidelijke reden om op een lokale partij te stemmen is, zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag dat kiezers zich afkeren van de landelijke politiek. Hun stem is bedoeld als protest tegen het kabinetsbeleid. Denk bijvoorbeeld aan een kabinetscrisis en ontslagen ministers die je later weer ziet terugkeren in de politiek. Men heeft weinig vertrouwen in de Haagse politici.
Het is ook vreemd in onze optiek dat de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag wordt gestart met een debat van lijsttrekkers uit de Tweede Kamer. Hoezo lokale politiek?
‘Fracties van landelijke partijen schermen vaak met ‘wij hebben contacten met onze mensen in politiek Den Haag of bij de provincie’. Dat is nog maar de vraag. Contacten met ministeries zijn bijna altijd ambtelijk. Ze vragen niet aan een hen bezoekende wethouder “van welke partij bent u?”, maar “uit welke gemeente komt u?” ‘En geloof me, in de Provincie Utrecht weten ze echt wel wie we zijn’.
Er valt dus echt een keuze te maken op 14, 15 en 16 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Kiest u echt lokaal of kiest u lokaal met landelijke invloed? GBW is 100% lokaal, al sinds 1946. ‘Maak een goede en verstandige maar vooral lokale keuze op 16 maart’.
Met politieke groet,
Pieter de Kruif, lijsttrekker GemeenteBelangen Woudenberg