Het Henschotermeer; hoe zit dat nu?
In de periode tot 1-1-2018 bestond het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijn gebied. Dit recreatieschap bestond uit 11 deelnemende gemeenten. Gemeenten die tot 1-1-2018 gezamenlijk alle kosten betaalden voor de exploitatie en instandhouding van het Henschotermeer.
Nadat steeds meer gemeenten aangaven hiermee te willen stoppen is de eigenaar van het Henschotermeer, Landgoed den Treek-Henschoten, op zoek gegaan naar een particuliere initiatiefnemer die het Henschotermeer gebied wilde exploiteren. Er is hiervoor toen in 2015 een Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer opgesteld door de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en de eigenaar: Landgoed Den Treek-Henschoten. Dit omdat deze partijen het belang en waarde van het gebied wilden borgen, en wilden voorkomen dat het Henschotermeer afgesloten zou worden voor publiek.
Overeenkomst
In deze overeenkomst is o.a. vastgelegd dat het op 13 mei 2015 opgestelde document ‘Ontwikkelkader Henschotermeer’ door de stuurgroep Henschotermeer is vastgesteld. Dit document is leidend voor de verdere ontwikkelingen van het gebied Henschotermeer. Dit document is vastgesteld door de vier genoemde partijen.
Wat staat er o.a. in dit document? Enkele voorbeelden;
- Dit Ontwikkelkader is leidend voor de nieuwe exploitant.
- Het projectgebied Henschotermeer moet voldoende ruimte krijgen om economische ontwikkelingen mogelijk te maken en te houden. Het moet een economisch rendabel en toekomstgericht gebied zijn (hier moet de gemeente dus medewerking aan verlenen).
- Het terrein dient openbaar toegankelijk te blijven.
- Het strand blijft volledig vrij toegankelijk, een rondje om het meer moet mogelijk blijven (geen belemmeringen).
- De nieuwe exploitant mag om een rendabele exploitatie te verkrijgen, een financiële bijdrage introduceren voor de badgasten.
- Ontwikkeling van het gebied dient bij te dragen aan seizoenspreiding en mag de huidige piekbelasting niet verhogen.
- Binnen de geldende bestemmingsplannen is ruimte voor ontwikkeling t.b.v. dagrecreatie.
- Er moet worden voldaan aan het wettelijke kader rondom natuurbeheer, waaronder de Boswet en Flora & Faunawet. Dit betekent dat de natuurkwaliteit in stand moet worden gehouden en wanneer mogelijk kan worden verbeterd.
- Het leveren van een zo groot mogelijke bijdrage door het aanbieden van activiteiten breder dan alleen in de piekmomenten van het seizoen.
- Het toevoegen van bij voorkeur functies van kwalitatief hoogwaardig niveau (bijvoorbeeld een restaurant, binnen en buiten speeltuin c.q. vergadermogelijkheid).
- Voor Woudenberg is er op dit moment een toegestane bebouwing met bestemming dagrecreatie van 1060 m² (betreft de huidige gebouwen).
- Bij de camping de Heigraaf is nog een ontwikkelruimte beschikbaar van 4000 m². De gemeente Woudenberg heeft aangegeven bereid te zijn de nog niet benutte ontwikkelruimte van 4000 m² over te hevelen naar het gebied van het Henschotermeer.
Met bovenstaande voorwaarden en uitgangspunten is de huidige initiatiefnemer voor de exploitatie aan de slag gegaan om plannen te ontwikkelen. De plannen verwachten we (na meerdere jaren voorbereiding) in de periode april – juni 2022. De gemeente Woudenberg gaat dan net als de drie genoemde partners: Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en de eigenaar: Landgoed Den Treek-Henschoten de plannen toetsen aan de voorwaarden zoals gesteld in het genoemde Ontwikkelkader. Wanneer de plannen voldoen aan die voorwaarden worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad en zal besluitvorming plaatsvinden.
Hoe staat GBW erin?
Als GBW staan we achter de uitgangspunten in het ontwikkelkader. We vinden ontwikkelingen door toevoeging van een gezellig restaurant, kinderboerderij, 15 verhuureenheden, een aantal appartementen en sportieve activiteiten mogelijk te maken, positief.
De plannen moeten nog worden ingediend waarna we hierover ons definitieve standpunt kunnen innemen. Uiteraard zijn natuurwaarde en behoud van het karakter van het gebied hierbij van groot belang en zullen we hier zeker kritisch op zijn. Als GBW zullen we de plannen dan ook positief vanuit kansen, maar kritisch over het behoud van de kwaliteit van het gebied beoordelen. Belangrijk voor de beoordeling van de plannen is en blijft voor GBW het door de gemeenteraad van Woudenberg goedgekeurde ontwikkelkader. Als de plannen die ingediend worden passen binnen deze vastgelegde uitgangspunten, zien we op dit moment geen reden om tegen de plannen op het Henschotermeer te zijn.